Iemand steunen na seksueel geweld

Na een ongewenste seksuele ervaring is het fijn voor het slachtoffer dat er iemand voor hem of haar is. Jouw steun kan een groot verschil maken. Lees meer over wat jij kunt doen als iemand in jouw omgeving een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt.

Op deze pagina:

Wat is de situatie van je naaste?

Is de ongewenste seksuele ervaring afgelopen week gebeurd of was het langer geleden? Per situatie zijn er andere acties nodig voor de beste hulp. Lees meer over de verschillende situaties op de onderstaande pagina’s en bekijk de tips om je naaste op de juiste manier te ondersteunen.

Tien tips

1. Luister met aandacht

Laat weten dat je er voor iemand bent en luister met aandacht. Veel slachtoffers zijn bang om niet geloofd te worden en vinden het daarom moeilijk om hun verhaal te delen. Als je niet weet wat je moet zeggen, is luisteren vaak genoeg.

2. Steun je naaste

Je hebt misschien vragen aan je naaste. Vragen die bij het slachtoffer ongewenste gevoelens kunnen oproepen en soms zelfs als beschuldigend kunnen overkomen. Probeer er voor hem of haar te zijn en probeer steun te bieden. Accepteer het als hij of zij niet alles (gelijk) wil vertellen. Bekijk hier wat jij kunt zeggen tegen iemand die seksueel geweld heeft meegemaakt.

3. Wees je bewust van emoties

Soms zijn slachtoffers boos of juist heel verdrietig. Bij iedereen is het anders. Welke emoties je naaste ook voelt, denk eraan dat ze er mogen zijn. Ook wanneer je daar zelf moeite mee hebt.

4. Stel vragen over aanraking

Mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt willen soms een tijdje liever niet aangeraakt worden. Een goedbedoelde kus of knuffel kan de eerste tijd veel ongewenste herinneringen oproepen. Vraag voorzichtig of het oké is dat je iemand aanraakt of laat de ander het initiatief nemen.

5. Vraag naar de wensen van je partner

Seks hebben na een ongewenste seksuele ervaring kan moeilijk zijn. Als je een liefdesrelatie hebt met het slachtoffer, zet hem of haar dan niet onder druk om te vrijen. Vraag je partner wat zijn of haar wensen zijn op het gebied van seksualiteit en intimiteit.

6. Bied praktische hulp

Kan ik boodschappen voor je halen? Zal ik met je meegaan naar die afspraak? Praktische hulp kan heel fijn zijn voor een slachtoffer. Vraag daarom of je iets voor hem of haar kunt doen.

7. Respecteer keuzes

Iemand die slachtoffer is geworden van seksueel geweld staat voor een aantal keuzes. Wel of geen aangifte doen? Psychologische hulp of niet? Het is belangrijk dat hij of zij goede informatie krijgt en vervolgens zelf keuzes maakt in zijn of haar eigen tempo.

8. Vertel het verhaal niet zomaar door

Laat je naaste zelf bepalen wie mag weten wat er is gebeurd en wie niet. Vertel zijn of haar verhaal alleen met toestemming aan anderen.

9. Heb geduld

Het verwerken van een ongewenste seksuele ervaring kan veel tijd kosten. Jij kan helpen door geduldig te zijn en te blijven luisteren.

10. Vergeet jezelf niet!

Misschien ben je ontzettend boos op de pleger of voel je je schuldig dat je de ongewenste seksuele ervaring niet voor de ander hebt kunnen voorkomen. Ook jij moet je emoties kwijt kunnen. Het is hierbij belangrijk dat je iemand anders zoekt met wie je kunt praten. Vertel je naaste wel dat je hulp zoekt bij anderen.

Er zijn lotgenotengroepen, ook voor naasten van slachtoffers van een ongewenste seksuele ervaring. Deze lotgenotengroepen vind je onder andere via Slachtofferhulp Nederland.

Altijd bij de hand.
Zet 0800-0188 in je mobiel!

'Sinds een vriendin werd verkracht heb ik dit nummer standaard in mijn mobiel' - Danique

Tips!

Bekijk onze vlogs

  • Voor ouders – Wat kun jij doen om je kind te steunen? – Bekijk onze vlogs
  • Voor leerkrachten PO – Wat kun jij doen om je leerling te helpen? – Bekijk onze vlogs
  • Voor leerkrachten VO – Wat kun jij doen om je leerling te helpen? – Bekijk onze vlogs

Dicht bij huis – Hoe steun je een kind na seksueel misbruik?
Ouders/verzorgers, familie en vrienden onderschatten vaak hoe belangrijk zij voor kinderen zijn in de verwerking van misbruik. Wat kun je doen of beter laten in de begeleiding van het kind?  Wat doe je met je schuldgevoel, met woede? Moet je aangifte doen of niet? En: wordt het leven ooit weer normaal? Iva Bicanic en Richard Korver werken dagelijks met misbruikte kinderen en hun ouders. In Dicht bij huis delen zij hun ervaringen uit de praktijk.

Wat kun je doen als je kind (vermoedelijk) is misbruikt?
Als bekend wordt dat je kind (vermoedelijk) seksueel misbruik heeft meegemaakt, dan staat je leven even helemaal op de kop. Toch kunnen ouders en verzorgers juist in deze fase veel doen voor hun kind. Het Centrum Seksueel Geweld geeft daarom enkele tips.
Lees hier de tips voor ouders en verzorgers.

Wat te doen bij seksueel misbruik tussen kinderen binnen het gezin? (sibling sexual abuse)
Als je als ouders en/of verzorger wordt geconfronteerd met seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen twee (of meer) kinderen binnen het gezin, dan is dat erg heftig. Wat kun je doen? Download hier de tips voor ouders. Bekijk hier het beeldverhaal over seksueel misbruik binnen het gezin. En download hier de Factsheet sibling sexual abuse.

#nietjouwschuld
Het boekje ‘Niet jouw schuld’ maakten we speciaal voor mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt. Je kunt de download naar iemand sturen die het nodig heeft, maar er staat waarschijnlijk ook veel handige informatie in voor jou als naaste.

Jij bent niet alleen
Het meemaken van een nare seksuele ervaring kan gevoelens van eenzaamheid oproepen. We vroegen lotgenoten wat zij graag tegen andere lotgenoten willen zeggen. Om te steunen, tips te geven, en om ze te laten weten dat er iemand is die ze begrijpt.

Samen helen – #metoo gespreksetiquette
In dit online boekje van Samen-Helen vind je tien tips over hoe je op een helende manier kan communiceren met iemand die seksueel geweld heeft meegemaakt.  

Online Toolkit
In de online toolkit van Samen-Helen wordt besproken wat seksueel geweld is, wat de impact ervan kan zijn en hoe overlevers daarmee kunnen omgaan. Ook biedt de toolkit informatie over wat je als partner moet weten en kunt doen voor jezelf en je geliefde.

Vraag een herstelpakket aan
Hoe geef je steun op een goede manier die voor je dierbare prettig is? Hoe ga je om met je eigen emoties? Een groep slachtoffers en naasten heeft een herstelpakket gemaakt, ook voor jou als naaste. Vraag via Slachtofferhulp Nederland een gratis herstelpakket aan.

Steun slachtoffers met en donatie
Jaarlijks hebben ruim 100.000 kinderen, jongeren en volwassenen in ons land te maken met seksueel geweld. Het Centrum Seksueel Geweld biedt hen de hulp die ze nodig hebben. Met jouw gift kunnen wij slachtoffers van seksueel geweld nóg beter helpen. Ga naar onze donatiepagina en lees wat jij samen met ons voor hen kunt betekenen, en hoe je dat kunt doen.

Hoe kom ik in contact?

Heb je hulp nodig, twijfel je of zit je met vragen? Dan kun je altijd anoniem en gratis met ons bellen, chatten of je kunt het contactformulier invullen. Buiten kantooruren kun je ons alleen bellen voor hulp binnen 7 dagen. Op zoek naar hulp na 7 dagen? Dan kun je ook met ons chatten of het contactformulier invullen.